


Atraumatic restorative treatment (ART) is essential for treating dental caries because of its low cost and inexpensive equipment (2). Ionomero de vidrio Erosion dental, Fuerza de compresión.ĭental caries is the most common oral disease and has greater incidence in socioeconomically vulnerable populations whose access to health promotion and curative treatments is limited (1). No hubo diferencias significativas entre los subgrupos, a excepción del subgrupo con protección de barniz e inmersión en jugo de naranja, que mostró una resistencia a la compresión GIC reducida. Los resultados se analizaron usando ANOVA 2, prueba de Tukey (5%) y T de Student (5%).


Las muestras se sometieron a una prueba de resistencia a la compresión después del período de inmersión. Las muestras del Subgrupo G1A (con barniz) y G1B (sin barniz) se usaron como controles y se almacenaron en agua destilada. El procedimiento de inmersión se realizó tres veces al día, durante 15 minutos por 14 días. Las ocho muestras de cada subgrupo se almacenaron en agua destilada durante 30 días y recibieron los siguientes tratamientos durante 14 días: G2A: protección del barniz e inmersión en gaseosas, G2B: sin barniz e inmersión en gaseosas, G3A: protección del barniz e inmersión en jugo de naranja, G3B: sin protección de barniz e inmersión en jugo de naranja, G4A: protección de barniz e inmersión en yogurt, G4B: sin protección de barniz e inmersión en yogur. Cada grupo se sub-dividió además en A y B, de acuerdo con la presencia o ausencia de protección de barniz. Ochenta muestras cilíndricas de GIC fueron realizadas y se distribuyeron en cuatro grupos (G1, G2, G3, G4) de acuerdo con el alimento. Glass ionomer cements Tooth erosion Dental restoration wear Compressive strength.Įl objetivo de este estudio fue evaluar la resistencia a la compresión de un cemento de ionómero de vidrio (GIC) bajo la influencia de la protección del barniz y alimentos. There were no significant differences between the subgroups, except for the subgroup with varnish protection and immersion in orange juice, which showed reduced GIC compressive strength. The results were analyzed using the ANOVA 2, Tukey test (5%) and Student’s t-test (5%). The samples were submitted to a compressive strength test after the immersion period. The samples from subgroups G1A (with varnish) and G1B (without varnish) were used as controls and stored in distilled water only for 30 days. The immersion procedure was performed three times a day, for 15 minutes at a time, for a total of 14 days. The eight subgroup samples were stored in distilled water for 30 days and received the following treatments for 14 days: G2A: varnish protection and immersion in soft drink, G2B: no varnish protection and immersion in soft drink, G3A: varnish protection and immersion in orange juice, G3B: no varnish protection and immersion in orange juice, G4A: varnish protection and immersion in yogurt, G4B: no varnish protection and immersion in yogurt. Each group was further divided into subgroups A and B according to the presence or absence of varnish protection. Eighty cylindrical test specimens were made from GIC and distributed into four groups (G1, G2, G3, G4) according to the dietary fluid. The objective of this study was to evaluate the compressive strength of a glass ionomer cement (GIC) under the influence of varnish protection and dietary fluids. Professor of Dental Materials, Dentistry Course, at the Federal University of Santa Catarina (UFSC), Florianópolis, Santa Catarina, Brazil.Ĭorrespondence to: Prates L.H.M. Doctor of Dental Surgery, former student, undergraduate from Dentistry Course at the Federal University of Santa Catarina (UFSC) Florianópolis, Santa Catarina, Brazil.Ģ. Resistencia a la compresión de un cemento de ionómero de vidrio bajo la influencia de la protección del barniz y diversos productos alimenticiosīohner L.O.L. Tab will move on to the next part of the site rather than go through menu items.Compressive Strength of a Glass Ionomer Cement Under the Influence of Varnish Protection and Dietary Fluids Enter and space open menus and escape closes them as well. Up and Down arrows will open main level menus and toggle through sub tier links. Left and right arrows move across top level links and expand / close menus in sub levels. The site navigation utilizes arrow, enter, escape, and space bar key commands.
